Ρεβίθια τρως;
Τα ρεβίθια παράγονταν από τα αρχαία χρόνια στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, γεγονός που μαρτυρά η ποικιλία παραδοσιακών φαγητών των λαών αυτών που περιέχουν τον καρπό. Αναφέρονται μάλιστα στην Ιλιάδα του Ομήρου αλλά και σε σε άλλα συγγραφικά έργα και θεωρούνταν τροφή υγιεινή αλλά και “τροφή των φτωχών”, αντίληψη που ίσως διατηρείται μέχρι και σήμερα.
Το ρεβίθι ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων, ξεχωρίζοντας μάλιστα από τα υπόλοιπα λόγω της υψηλότερης ποιότητας της πρωτεΐνης που παρέχει. Ο συνδυασμό τους με δημητριακά αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα πλήρες γεύμα.
Τα ρεβίθια είναι επίσης καλή πηγή των, πολύτιμων για την υγεία του εντέρου, φυτικών ινών και περιέχουν ποικιλία από θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η φλούδα περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό των ινών και του ασβεστίου, επομένως είναι καλό να μην την απορρίπτουμε.
Όπως όλα τα όσπρια και οι σπόροι, τα ρεβίθια περιέχουν και συστατικά που αναστέλλουν την απορρόφηση άλλων συστατικών, γνωστά ως antinutrients ή “αντι-θρεπτικά συστατικά”. Αυτά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το φυτικό οξύ, μειώνονται μέσω του μουλιάσματος και του βρασμού ώστε να μπορούμε να καταναλώσουμε και να πέψουμε το τρόφιμο, αλλά και να απορροφήσουμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του συνολικού γεύματος. Τα αντι-θρεπτικά συστατικά, στην ποσότητα που παραμένουν, έχουν και θετικές επιδράσεις στον οργανισμό και η παρουσία τους στα όσπρια συμμετέχει στη θρεπτική τελικά αξία της ομάδας αυτής.
Το ρεβίθι αποτελεί μία οικονομική τροφή που μας δίνει θρέψη αλλά και εντάσσεται εύκολα στην καθημερινή μας διατροφή. Ως σούπα, αλμυρό ή και γλυκό άλειμμα για το ψωμί, με τη μορφή ρεβυθοκεφτέ ή και φουρνιστά, τα ρεβίθια μας χαρίζουν νοστιμιά και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, φιλικής προς τον πλανήτη!
Πέντε ιδανικοί συνδυασμοί γευμάτων και σνακ με ρεβίθια:
1. Ρεβίθια με ρύζι, συνοδεία εποχικής σαλάτας
2. Αραβική πίτα με χούμους και λαχανικά
3. Ζεστό ψωμάκι με Θασμερέ και ένα φρούτο
4. Σπιτικό μπέργκερ με μπιφτέκι από ρεβίθι και ψωμάκι ολικής άλεσης
5. Τραγανά, πικάντικα ρεβίθια στο φούρνο
Ενδιαφέρον έχει και η διαφωνία για την ορθογραφία του!
Η λέξη μάλλον προέρχεται από τον “ερέβινθο” ή “ερεβίνθιον”, επομένως το “ρεβίθι” μάλλον είναι το σωστό, παρ’ όλο που το βρίσκουμε συχνά γραμμένο και με “υ”.
Βιβλιογραφία
Jukanti, A. K., Gaur, P. M., Gowda, C. L. L. and Chibbar, R. N. (2012) “Nutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): a review,” British Journal of Nutrition. Cambridge University Press, 108(S1), pp. S11–S26. doi: 10.1017/S0007114512000797.
McCrory MA, Hamaker BR, Lovejoy JC, Eichelsdoerfer PE. Pulse consumption, satiety, and weight management. Adv Nutr. 2010;1(1):17-30.
USDA Food Composition Databases
Redden, Robert & Berger, Jens. (2007). History and origin of chickpea. Chickpea Breeding and Management. 1-13.