Σπιτική μαγιονέζα

0Ω 20Λ
ΒΑΘΜΟΣ ∆ΥΣΚΟΛΙΑΣ
8
ΜΕΡΙ∆ΕΣ
V

Σπιτική μαγιονέζα

Υλικά

2 κρόκοι από -κατά προτίμηση βιολογικά- αυγά 1 κ. σούπας μουστάρδα 500 mL ελαιόλαδο 2 κ. σούπας ξύδι Χυμός από μισό λεμόνι Θαλασσινό αλάτι

προαιρετικά

Για μία αρωματική μαγιονέζα προσθέτουμε μυρωδικά της επιλογής μας!

Αν θέλουμε να παστεριώσουμε τους κρόκους πριν τη χρήση, μπορούμε με δύο τρόπους:

1. Τοποθετούμε τα αυγά, όπως είναι ωμά και χωρίς να τα σπάσουμε, σε ένα κατσαρολάκι με κρύο νερό το οποίο ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το νερό να φτάσει τους 60 βαθμούς Κελσίου και διατηρούμε αυτή τη θερμοκρασία για 3-5 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλένουμε τα αυγά σε τρεχούμενο κρύο νερό και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ή να τα αποθηκεύσουμε.

2. Με τη μέθοδο μπεν-μαρί: Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά με λίγο νερό μέχρι να βράσει και σε ένα ανοξείδωτο μπολ σπάμε τα αυγά που χρειαζόμαστε. Σε αυτή τη μέθοδο καλό είναι να προσθέσουμε λίγο από ένα υγρό υλικό της συνταγής (πχ λεμόνι) και να χρησιμοποιήσουμε τον αυγοδάρτη για να αναμίξουμε το μίγμα. Μόλις το νερό στο κατσαρολάκι αρχίσει να κοχλάζει σβήνουμε τη φωτιά και τοποθετούμε από πάνω το ανοξείδωτο μπολ με τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη (ή ένα πιρούνι). Τα αυγά μας έχουν παστεριωθεί όταν το νερό στο κατσαρολάκι γίνει χλιαρό. Χρησιμοποιούμε τα αυγά μας άμεσα καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης σε αυτή τη μέθοδο.


Εκτέλεση

Χτυπάμε τους κρόκους με τον αυγοδάρτη σε ένα μπολ ενώ προσθέτουμε τη μουστάρδα και συνεχίζουμε την ανάμιξη. Σταδιακά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη μέση της διαδικασίας προσθέτουμε το ξύδι. Συνεχίζουμε την προσθήκη του ελαιολάδου, και τέλος το λεμόνι και το αλάτι.

Διατηρούμε τη μαγιονέζα σε αποστειρωμένο βάζο για μια εβδομάδα στο ψυγείο.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας,
ενημερωθείτε για τα εργαστήρια και τις δράσεις μας!